Ενημέρωση συμπολιτών μας σχετικά με τη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου

Δύο ειδικές συνεδριάσεις και μία τακτική, στις γνωστές βραδινές ώρες, 9:00μμ και 9:45μμ, έκλεισαν τον κύκλο των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2019, επισφραγίζοντας τόσο το ότι η δημοτική αρχή επιλέγει να παραμείνει πιστή σε ένα παλαιού τύπου κακοφορμισμένο μοντέλο διοίκησης όσο και το ότι οι «Πολίτες σε Κίνηση» δεν θα βουλιάξουμε σε ακινησία, προκειμένου να βολέψουμε το σύστημα.

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου και ώρα 9:00μμ. Ειδική συνεδρίαση για το Οργανωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου μας για το 2020. Ένα οργανωμένο πλαίσιο δράσης, που έπρεπε να είχε κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό και μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες και που τελικά ήρθε μόνο του, ετεροχρονισμένο και κουτσουρεμένο (καθώς έλειπε το πλάνο ενός εκ των δύο νομικών προσώπων του Δήμου) σε πλήρη εναρμόνιση «κακοφωνίας» με τα σχέδια ή τα μη σχέδια της δημοτικής αρχής. Με τις εισηγήσεις και πάλι να καταφτάνουν ασθμαίνοντας και ιδροκοπώντας μέχρι και το μεσημέρι της ημέρας της συνεδρίασης και με προϋπολογισθέντα χρόνο συνεδρίασης τα 45 λεπτά της ώρας. Συνεπής στην ασυνέπειά της η δημοτική αρχή. Συνεπείς, όμως, εμείς καταψηφίσαμε ένα Οργανωμένο Πλαίσιο Δράσης, που ούτε οργανωμένο είναι, ούτε πλαίσιο έχει, ούτε ουσιαστική και θετική δράση για τον Δήμο μας προμηνύει.

Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου και ώρα 9:45μμ. Ειδική συνεδρίαση για την έγκριση ισολογισμού για το έτος 2019. Η αναλυτική έκθεση του ορκωτού λογιστή μας απεστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 2:34μμ της ίδιας μέρας που θα την ψηφίζαμε!! Η έκθεση που με όσο πιο κομψό και προσεκτικό τρόπο γίνεται αποτυπώνει την οικονομική εικόνα του Δήμου μας για το έτος που κλείνει, ήρθε στα χέρια των αιρετών λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση που θα ενέκρινε ή όχι τον ισολογισμό. Η ψηφοφορία εξελίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο να εξελιχθεί. Με τους συμπράττοντες συνδυασμούς να εγκρίνουν τον ισολογισμό και τους αντιπολιτευόμενους να καταψηφίζουν. Με μόνη διαφορά ότι ως αντιπολίτευση, παρά το μετ’ εμποδίων δρόμο ταχύτητας που κληθήκαμε να τρέξουμε, προλάβαμε να διαβάσουμε την αναλυτική έκθεση και να υποβάλλουμε ερωτήματα, στα οποία δόθηκαν απαντήσεις που δεν μας κάλυψαν. Ο ισολογισμός είχε διατυπωμένες τρεις εμφανείς επιφυλάξεις του ορκωτού λογιστή και αρκετά σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και έχουν συστάσεις συμμόρφωσης. Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν σε μια λογική του τύπου αυτά είναι τυπικά, μην τα σκαλίζετε, έτσι γίνεται παντού! Μα όταν μιλάμε για εκατομμύρια που αφορούν τη διαχείριση των χρημάτων του Δήμου μας, είναι υποχρέωση όλων μας, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων να τα σκαλίζουμε! Και όταν οι διατάξεις προβλέπουν ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί εντός διμήνου επί του ισολογισμού (ο οποίος θα έπρεπε να είχε κατατεθεί τον Μάιο και κατατίθεται τον Δεκέμβριο) και εμείς καλούμαστε να μελετήσουμε και να ψηφίσουμε εντός ελαχίστων ωρών, μοιραία ο νους θα πάει στη ρήση για τη γυναίκα του Καίσαρα, που πρέπει και να είναι και να φαίνεται… Θα επανέλθουμε, να είστε βέβαιοι!

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου και ώρα 9:00μμ. Τακτική συνεδρίαση. Μία συνεδρίαση που ανέδειξε το πόσο …συνεργατικό πνεύμα υπάρχει στον Δήμο μας. Τέσσερις προτάσεις κατέθεσε η αντιπολίτευση σύσσωμη (εξαιρουμένης της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης) και στις τέσσερις η διοίκηση επέλεξε το «ναι μεν, αλλά».

Πρότασή μας για την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για τα άλση και τα πάρκα του Δήμου μας. Στην ουσία μια πρόταση για ενεργοποίηση της εκ του νόμου προβλεπόμενης υποχρέωσης του Δήμου για εκπόνηση μελέτης για τον πλούτο πρασίνου που έχουμε στις γειτονιές μας και που εδώ και χρόνια έχει επιλέξει η Δημοτική Αρχή να αγνοεί, ρίχνοντας κατά καιρούς μερικά «κόκκαλα» ενδιαφέροντος. Μια διοίκηση, που έχει το προσωπικό, τα εργαλεία, τα στοιχεία, το χρήμα, τον χρόνο και κυρίως την υποχρέωση να μας φέρνει εμπεριστατωμένες εισηγήσεις προς ψήφιση, τόλμησε να ψελλίσει ότι η εισήγηση των 13 συμβούλων της αντιπολίτευσης δεν ήταν εμπεριστατωμένη. Τι περίμενε ακριβώς; Να της καταθέσουμε τη διαχειριστική μελέτη έτοιμη; Αυτή που η ίδια αναβάλλει επί σειρά ετών; Ευτυχώς, η παρουσία των Φίλων του Άλσους Άρη Αλεξάνδρου πίεσε την κατάσταση και ψηφίσθηκε η δέσμευση για άμεσες ενέργειες εκπόνησης μελέτης. Ως τότε, βέβαια, ανησυχούμε και διαμαρτυρόμαστε για τη μοίρα των αφύλακτων, βρώμικων και παρατημένων αλσών και πάρκων μας.

Πρότασή μας για συγκρότηση φιλοζωικής επιτροπής με σύνθεσή της με εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων και διεύρυνσή της ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι εθελοντές. Όχι, ούτε οι αδύναμοι φίλοι μας κατάφεραν να συγκινήσουν τη δημοτική αρχή και να κάνει ένα βήμα πίσω από την προσπάθεια να ελέγχει όλες τις επιτροπές, εκδηλώνοντας έτσι, αν μη τι άλλο, την ανασφάλειά της, γιατί άραγε; Επέμεινε ο δήμαρχος να ορίσει αυτός τα 3/5 της φιλοζωικής επιτροπής και επέβαλλε δε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ορίσουν τα 2/5 που δικαιούνται από τη λίστα των εθελοντών που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του για τη συγκρότηση της φιλοζωικής. Πώς γίνεται να επιμένει να συγκροτηθεί και εθελοντικά και καθ’ υπόδειξή του η φιλοζωική επιτροπή, ακόμα προσπαθούμε να το εξηγήσουμε σε όσους πιστεύουν ότι υπάρχουν επιτροπές υπεράνω σκοπιμοτήτων.

Πρότασή μας για σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο μας. Και αφού ακούσαμε ότι ναι μεν συμφωνούμε, αλλά δεν είναι και πρώτης προτεραιότητας, αφού ακούσαμε ότι τι θα κάνουν αυτοί οι υπάλληλοι όταν δεν θα υπάρχει συμβάν (γιατί η λέξη πρόληψη είναι άγνωστη όπως φαίνεται σε ορισμένους), αφού «ανασκάφθηκε» ως άλλοθι και ένα συντονιστικό τοπικό όργανο απαρτιζόμενο από δημάρχους, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, που είναι αρμόδιο, αλλά όπως ειπώθηκε δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά από το 2002, η δημοτική αρχή πρότεινε την αναβολή της συζητήσεως του θέματος μέχρι… νεοτέρας…. Και άλλη παροιμία μας έρχεται εδώ…. «Των φρονίμων τα παιδιά…».

Πρόταση για δημοτική συγκοινωνία. Ένα ακόμη από τα «θα» που η αντιπολίτευση ανάγκασε τη δημοτική αρχή να συζητήσει, επιτέλους, στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου. Όμως και πάλι η επιχείρηση αναβολή της συζήτησης ήταν εμφανής. Τελικώς αποφασίσθηκε η συγκρότηση επιτροπής για το θέμα.

Στα υπόλοιπα θέματα που έφερε η δημοτική αρχή προς συζήτηση, πάλι εντοπίσαμε κενά και λάθη στις εισηγήσεις, πάλι θέσαμε ερωτήματα που ικανοποιητικές απαντήσεις δεν πήραμε, πάλι η δημοτική αρχή «ενοχλήθηκε» από τη στάση μας, αλλά δεν πειράζει! Για εμάς, αυτό είναι απόδειξη ότι κάτι κάνουμε καλά! Και έτσι θα συνεχίσουμε. Προτρεπτικά, ελεγκτικά, εποικοδομητικά!

Ο νέος χρόνος, ας φέρει περισσότερη κριτική σκέψη σε όλους!

Για τους «Πολίτες σε Κίνηση»
Η επικεφαλής
Όλγα Χριστινάκη


Ενημέρωση συμπολιτών μας σχετικά με τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης και 19ης Δεκεμβρίου

Βιογραφικό Ανδρουλάκη Ανδρέα – Δημοτικού συμβούλου Δάφνης-Υμηττού με τους Πολίτες σε κίνηση και επικεφαλής την Όλγα Χριστινάκη

Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος