Παγωμένος Δήμος Δάφνης – Υμηττού

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού:

“κ. Δήμαρχε,

Κατά τη διάρκεια που λειτουργήσατε, κατόπιν πιέσεών μας, θερμαινόμενο χώρο για την προστασία ευπαθών ομάδων  –χώρο που κλείσατε δύο φορές, ενώ το ψύχος παραμένει- κατέστη σαφές ότι στον Δήμο μας υπάρχει πρόβλημα παντελούς έλλειψης οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης παρόμοιων καταστάσεων ή έστω μιας ψύχραιμης και με ευαίσθητο κοινωνικό πρόσημο διαχείρισής τους.

Όσα ζήσαμε, η παρουσία αρκετών αστέγων στον χώρο που άνοιξε, ο εντοπισμός και άλλων που αρνήθηκαν να έρθουν αλλά δέχθηκαν βοήθεια σίτισης, τα αθόρυβα περάσματα συμπολιτών μας για να ζεσταθούν καθώς έχουν στέγη αλλά όχι θέρμανση, θα πρέπει να καταγραφούν, αν όχι στη συνείδησή σας, στα πρώτης προτεραιότητας ζητήματα για τη Δημοτική Αρχή και θα πρέπει συνολικά να αλλάξει η νοοτροπία σε θέματα που είναι υπεράνω κάθε διαπραγμάτευσης. Η επιμονή σας αρχικά να μην ανοίξει ο χώρος που κλείσατε παραμονής Πρωτοχρονιάς και στείλατε τους συνανθρώπους μας για ρεβεγιόν στα παγκάκια και η βιασύνη σας να τον κλείσετε και πάλι είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή! 

Το γεγονός ότι επί τρεις ώρες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς βρισκόμασταν στην πλατεία Καλογήρων και σας καλούσαμε να ανοίξετε τον θερμαινόμενο χώρο που τον κλείσατε παραμονή και πετάξατε τους άστεγους έξω και η απάντησή σας ήταν επίμονα αρνητική, όπως μας μετέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος, και με διάφορες αίολες αιτιάσεις του τύπου ‘‘ο Δήμος δεν έχει ΜΚΟ‘‘, βαρύνει τη δημοτική αρχή. Το γεγονός ότι όταν είπαμε ότι θα βρούμε εμείς προσωρινό χώρο για να διανυκτερεύσει ο άστεγος σε άλλο Δήμο, αποφασίσατε να ανοίξετε τον θερμαινόμενο χώρο – αν και μας ζητήθηκε όμως να υπογράψουμε εθελοντική εγγραφή σε μια ομάδα που προεδρεύει ο κος Σταυριανουδάκης- και εν συνεχεία, επί 8 ημέρες, δεν περάσατε το κατώφλι του χώρου, ως Δήμαρχος, να διαπιστώσετε ο ίδιος την κατάσταση και αν γίνεται σωστή διαχείριση –δεν είχαμε δα και καμία τρελή απαίτηση να περάσετε να πείτε ένα ανθρώπινο ‘‘Χρόνια Πολλά‘‘-  βαρύνει τη δημοτική αρχή. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δομή, καμία συντονισμένη δράση, καμία πρόβλεψη για διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων, βαρύνει τη δημοτική αρχή. Γνωρίζετε, ή οφείλατε να γνωρίζετε, ότι όσοι συνεισφέραμε στην προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτός ο θερμαινόμενος χώρος –και συγκεκριμένα ως δημοτική παράταξη είχαμε 24ωρες βάρδιες- προκειμένου να μην τον ξανακλείσετε με θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν, νιώσαμε ιδιαίτερη ανασφάλεια για τον τρόπο που θεσμικά διαχειρίστηκε ο Δήμος την όλη κατάσταση. Ένα απλό παράδειγμα απ’ όσα τραγικά ζήσαμε είναι ότι ενώ επί πολλές ημέρες ζητούσαμε να επισκεφθεί ιατρός τους άστεγους στον χώρο που είχατε ανοίξει και ενώ υπήρχαν θέματα υγείας, αυτό δεν έγινε ποτέ. Το γεγονός, ωστόσο, που μένει περισσότερο απ’ όλα, είναι ότι οι άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν αυτές τις μέρες στον θερμαινόμενο χώρο και κάποιοι ακόμα που πέρασαν για να βρουν λίγη ζεστασιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με την παγωνιά σε διάφορες γωνιές του Δήμου μας.

Ανάμεσά τους και η περίπτωση ενός άστεγου που γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Η συγκεκριμένη περίπτωση χρήζει ειδικής μέριμνας συνδυασμού επιδομάτων, κοινωνικής πολιτικής, ιατρικής φροντίδας κ.ά. Η επιλογή να ζητηθεί και να ενεργοποιήσετε εισαγγελική εντολή, προκειμένου να οδηγηθεί από την αστυνομία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, καθώς από τους ιατρούς που εξετάσθη ο άστεγος δεν κρίθηκε ότι χρήζει εγκλεισμού και βρίσκεται και πάλι στο παγκάκι της πόλης μας. Γνωρίζετε, ή οφείλατε να γνωρίζετε, ότι προ δύο μηνών είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο. Όσο, λοιπόν, και αν θα θέλατε να φύγει ο ‘’βραχνάς‘‘ από πάνω σας, αυτός παραμένει στο παγκάκι της πόλης που άρχεστε.

Όπως γνωρίζετε, οι άστεγοι είναι αναγνωρισμένη νομικά ευπαθής κοινωνική ομάδα, στην οποία παρέχεται κοινωνική προστασία, ενώ αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι  κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου εντός του οποίου εντοπίζεται ο άστεγος. Ως εκ τούτου, ζητάμε να μας γνωρίσετε άμεσα και εγγράφως τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος για τον συγκεκριμένο άστεγο με σοβαρά προβλήματα υγείας, που βρίσκεται επί μακρό χρονικό διάστημα σε κεντρικότατο σημείο του Δήμου μας. Επίσης, θέλουμε έγγραφη απάντηση για το ποιος έδωσε την εντολή και με ποια αιτιολογία να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου και εν συνεχεία στις 8 Ιανουαρίου ο θερμαινόμενος χώρος προστασίας αστέγων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Οφείλετε, έστω και την ύστατη στιγμή, να πάρετε ως Δημοτική Αρχή τη θεσμική ευθύνη που σας ανήκει και σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς ή δήμους να ασχοληθείτε σοβαρά με το όλο ζήτημα.  Ειδικά για τον συγκεκριμένο άστεγο-ασθενή οφείλετε να μεριμνήσετε σε μηδενικούς χρόνους, γιατί η ευθύνη που υπάρχει είναι και μεγάλη και συγκεκριμένη.

Εμείς, ως δημοτική παράταξη, ζητήσαμε εγγράφως στις 27 Δεκεμβρίου να ανοίξει ο χώρος και δηλώσαμε παρόντες. Όταν την Πρωτοχρονιά διαπιστώσαμε ότι τους πετάξατε έξω, μεταβήκαμε στο σημείο που ξέραμε ότι βρίσκεται ο άστεγος-ασθενής και,  λόγω της έντονης παρουσίας μας, μετά από τρεις ώρες ακατανόητης και αναιτιολόγητης άρνησής σας, ανοίξατε πάλι τον χώρο. Έκτοτε και μέχρι προχθές, που πάλι κλείσατε τον χώρο, ήμασταν σε 24ωρη βάση στον χώρο, σε οργανωμένες εκ μέρους μας αδιάλειπτες βάρδιες κάθε μέρα αλλά και κάθε νύχτα, όλη νύχτα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε την κατάσταση. Σεβόμενοι τους άστεγους, αλλά και τους 4-5 υπαλλήλους-εθελοντές από πλευράς Δήμου, που πραγματικά υπερέβαλλαν εαυτό, επιλέξαμε να μη δημοσιοποιήσουμε τα όσα τραγικά ζήσαμε και, ιδίως, την απαράδεκτη πρωτοχρονιάτικη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής. Όμως, όταν προχθές βράδυ διαπιστώσαμε ότι ο άστεγος-ασθενής, που στείλατε στο νοσοκομείο, βρίσκεται στο ίδιο παγκάκι, χωρίς τα παπούτσια του, χωρίς τα φάρμακά του, χωρίς τις συνταγές του και με τις κουβέρτες του κλειδωμένες στον κλειστό πλέον από τη δημοτική αρχή θερμαινόμενο χώρο, αποφασίσαμε ότι θα είμαστε συνυπεύθυνοι αν σας αφήσουμε ανενόχλητους να συνεχίσετε την ίδια πορεία. Και καταλάβαμε, επίσης, ότι μόνο δια της δημοσιοποιήσεως ενδέχεται να ‘’ευαισθητοποιηθείτε‘‘, διότι, απ’ ότι φαίνεται, και η κοινωνική πολιτική ’’θέλει’’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της. Απευχόμενοι τα χειρότερα, θα παλέψουμε με κάθε μας δύναμη για την επίλυση του ειδικού, αλλά και του γενικότερου προβλήματος.

Κλείνοντας την επιστολή, αλλά όχι το κεφάλαιο, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε ο Δήμος μας να έχει τις οργανωμένες δομές που ανταποκρίνονται στην ανθρωπιά των συμπολιτών μας όλο τον χρόνο και όχι όποτε το ‘’αποφασίσει‘’ ο κάθε δήμαρχος.

Εκ της Δημοτικής Παράταξης
«Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης Υμηττού»”

«Παγωμένος Δήμος»

Βιογραφικό Ανδρουλάκη Ανδρέα – Δημοτικού συμβούλου Δάφνης-Υμηττού με τους Πολίτες σε κίνηση και επικεφαλής την Όλγα Χριστινάκη

Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος