Ανακοίνωση σχετικά με τη δια περιφοράς συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού

Λόγος, αντίλογος, διάλογος! Καμία έκπτωση δεν χωρεί!

Η δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία προχωράει σήμερα η διοίκηση του Δήμου, μας βρίσκει, ως δημοτική παράταξη, ξεκάθαρα και κάθετα αντίθετους.

Ακριβώς έτσι διατύπωσε και την απάντησή μας η επικεφαλής της παράταξής μας, Όλγα Χριστινάκη, όταν επικοινώνησε ο δήμαρχος μαζί της, προκειμένου να την ενημερώσει για την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε δια περιφοράς συνεδρίαση, για την οποία χρειάζεται η συμμετοχή των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου.  

Ως Παράταξη, έχουμε επανειλημμένως στηλιτεύσει την αφαίρεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο με νομοθετικές επιλογές της Κυβέρνησης, καθώς και την έλλειψη διάθεσης από πλευράς δημάρχου και αντιδημάρχων για ουσιαστική συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την περιοχή μας και για πλήρη ενημέρωση δική μας και κατά συνέπεια και των δημοτών μας. Με τις μεθοδεύσεις  κυβέρνησης και δήμου, επιχειρείται η μετατροπή των δημοτικών συμβούλων σε «γλάστρες». Ως αντιπολίτευση που σέβεται τον ρόλο και την ευθύνη που μας έχουν αναθέσει οι πολίτες του δήμου μας, θα αντιστεκόμαστε, για το καλό της περιοχής μας, στην επιχειρούμενη αποχαύνωση. Και για αυτό και επιμένουμε ότι δεν οπισθοχωρούμε από τη γενική μας τοποθέτηση «ΟΧΙ στα δια περιφοράς συμβούλια». Στην ουσία, αυτά τα συμβούλια είναι το μοίρασμα ενός ερωτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η απάντηση των συμμετεχόντων δίνεται πάλι με τον ίδιο τρόπο «Ναι», «Όχι», «Λευκό/Παρών».

Έχοντας στην ουσία «επιβάλλει» εμείς, ως Παράταξη, την απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων, θεωρούμε ότι δώσαμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα. Στις συνεδριάσεις (δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη) έχουμε, επίσης, τη δυνατότητα, την οποία προσπαθούμε κάθε φορά να αξιοποιούμε στο έπακρο, να θέτουμε ζητήματα και ερωτήματα που εμείς, βάσει των αναγκών των πολιτών, κρίνουμε σπουδαία και για τα οποία, τις περισσότερες φορές, η διοίκηση, εκδηλώνει μια αποστροφή. Όμως μισή αλήθεια, πασπαλισμένη με χρυσόσκονη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι αλήθεια. Για εμάς, είναι ιερό δικαίωμα και υποχρέωσή μας η επιδίωξη της δια ζώσης συνεδρίαση και δεν προτιθέμεθα να διευκολύνουμε τη διοίκηση σε μια επιχείρηση περαιτέρω υποβίβασης του θεσμικού μας ρόλου, αλλά και του δικού της θεσμικού ρόλου, τον οποίο, μάλλον, έχει λησμονήσει.

Στο ερώτημα της επικεφαλής προς τον δήμαρχο, αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την κατ’ εξαίρεση μετατόπισή μας από τη γενική μας τοποθέτηση, την οποία έχουμε γνωστοποιήσει εγγράφως από το 2020, δεν λάβαμε κάποια ικανοποιητική απάντηση. Αντιθέτως, το επιχείρημα ότι επίκειται σύντομα άλλη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, αυτή του μηνός Δεκεμβρίου, η οποία, λόγω των εορτών, θα γίνει νωρίτερα από το συνηθισμένο στο τέλος κάθε μήνα, και άρα θα είναι δύο συνεδριάσεις σχετικά κοντά (23 Νοεμβρίου-πρώτο 15νθήμερο Δεκεμβρίου), ενίσχυσε τη στάση μας, καθώς όπως έχουμε πει και δημοσίως και όπως επανέλαβε η Όλγα Χριστινάκη στον δήμαρχο, δική μας θέση είναι ότι έπρεπε να γίνονται τακτικότερα συνεδριάσεις δημοτικών συμβούλων και όχι μία ανά μήνα (η οποία προβλέπεται ως κατ’ ελάχιστον από τον νόμο).

Το γεγονός ότι ο δήμαρχος, με άγνωστο σε εμάς τρόπο, συνέλεξε, όπως μας είπε και ως φαίνεται, αφού το προχωράει, τη συναίνεση των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, μας παραξενεύει, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση έχουμε εκφραστεί κατά των δια περιφοράς δημοτικών συμβουλίων. Καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, να επανεξετάσουν τη στάση τους. Καλούμε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για δια περιφοράς συνεδρίαση, αλλά και να συγκαλούν δημοτικά συμβούλια σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα. Αν δεν υπάρχουν θέματα για το δημοτικό συμβούλιο, καθώς η Κυβέρνηση φρόντισε να εκχωρήσει μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων στην οικονομική επιτροπή (στην οποία δεν τηρούνται καν ηλεκτρονικά πρακτικά, για τόση διαφάνεια μιλάμε), έχουμε εμείς να τους προτείνουμε θέμα. Με μία λέξη: ΠΥΡΚΑΛ!    

Όσο για τα θέματα που μας ζήτησε η διοίκηση να ψηφίσουμε μέσω email με ένα ναι, όχι, λευκό είναι τα εξής:

Θέμα 1ο:  5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, κατόπιν εισήγησης της οικονομικής επιτροπής
Θέμα 2οΈνταξη ΣΑΤΑ κάλυψης δαπάνης έργων

Οι Πολίτες σε Κίνηση, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Για τους Πολίτες σε Κίνηση

Η επικεφαλής & δημοτικός σύμβουλος
Όλγα Χριστινάκη  

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γιώργος Μπόκαρης
Κώστας Αντωνιάδης
Ηλίας Ερρίκος Μαργαρίτης
Ανδρέας Ανδρουλάκης

Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος