Ενημέρωση συμπολιτών μας σχετικά με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 7ης Απριλίου 2020

Την Τρίτη, 7 Απριλίου 2020, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχε προηγηθεί η απόπειρα της Δημοτικής Αρχής για δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς, που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα εξαντλείτο στην αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ψήφου μας σε κάθε θέμα, χωρίς καμία δυνατότητα συζητήσεως, διευκρινήσεων, βελτιωτικών προτάσεων κλπ. Σε τέτοιου είδους «συμβούλιο» αντιδράσαμε οι 13 σύμβουλοι από τους 16 της αντιπολίτευσης, απέχοντας από τη διαδικασία (η Λαϊκή Συσπείρωση επέλεξε να συμμετέχει ψηφίζοντας έτσι) και η Δημοτική Αρχή αναδιπλώθηκε και σε λίγες μόνο μέρες βρήκε τον τρόπο να κάνουμε ζωντανή, δια τηλεδιασκέψεως, συνεδρίαση, κάτι, που όπως επεσημάναμε, παρά τις μάταιες προσπάθειες του Δημάρχου να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις, θα μπορούσε να είχε γίνει εξ αρχής. Τελικώς, στη συνεδρίαση αυτή:

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΑΜΕ την άρνηση του Δημάρχου για συνεργασία όλων των δυνάμεων που δηλώσαμε εξ αρχής την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε και την αντιθεσμική συμπεριφορά του να μην ενημερώνει την αντιπολίτευση, αλλά και να μην απαντάει στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει (οικονομικές ελαφρύνσεις συμπολιτών μας που πλήττονται, προληπτικά μέτρα για εργαζόμενους και πολίτες, σχέδιο ομαλής επαναφοράς και ψυχολογικής υποστήριξης, χορήγησης επιδόματος στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, εξωτερικός χώρος διαλογής ασθενών όπως γίνεται σε άλλους δήμους, εθελοντική αιμοδοσία κ.ά.). Ακόμα και για τις οικονομικές ελαφρύνσεις που έφερε η Δημοτική Αρχή προς ψήφιση, επειδή προβλέπονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), όταν ζητήσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να προβούμε σε πιο γενναίες ελαφρύνσεις, αρνήθηκε να το πράξει προσκολλημένος στο γράμμα των εγκυκλίων, για να αναγκαστούμε να του επισημάνουμε ότι είμαστε ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και όχι υπάλληλοι κάποιου Υπουργείου. Ο Δήμαρχος απήντησε ότι μελετάει όλες τις προτάσεις μας, πολλές εκ των οποίων έχει υιοθετήσει και μας ευχαριστεί για αυτές, ωστόσο, παρέμεινε αμετακίνητος στο να συγκαλέσει διαπαραταξιακό όργανο για την κρίση του κορωνοϊού.

ΘΕΣΑΜΕ προς συζήτηση, μιας και δεν το έκανε από μόνη της η Δημοτική Αρχή, την επιστολή μας για το Θέατρο Βράχων και την επικινδυνότητα που υπάρχει εκεί από πτώση βράχων, αλλά και το ζήτημα των μπάζων και του αμιάντου που έχουν συσσωρευτεί εκεί και στα οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως. Ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι έλαβε υπόψη του την επιστολή μας και έχει αναθέσει σε υπαλλήλους να ελέγξουν τα βράχια και σε ιδιωτικό συνεργείο να εξετάσει την απομάκρυνση του υλικών. Αντιτείναμε ότι ο έλεγχος των βράχων πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό (στην πρότασή μας είχαμε αναφέρει κλιμάκιο του ΕΚΠΑ) και ότι η απομάκρυνση των υλικών θα πρέπει να γίνει από ειδικό συνεργείο, καθώς υπάρχει αμίαντος, η απομάκρυνση του οποίου γίνεται με αυστηρές διαδικασίες, όπως έχουμε πει πολλές φορές. Απάντηση καμία!

ΕΠΑΝΗΛΘΑΜΕ στην από εξαμήνου πρότασή μας για σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, όταν λέγαμε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξή του και μέλη της Δημοτικής Αρχής μας απαντούσαν ότι στον Δήμο μας δεν υπάρχουν φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) και τι θα κάνουν όλο το υπόλοιπο διάστημα οι υπάλληλοι αυτού του τμήματος («θα είναι με τις τσουγκράνες;», όπως είχαν διερωτηθεί). Αφού είχαν αγνοηθεί οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας και οι έγγραφες προτάσεις μας, τώρα, που ο καθένας έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη σημαίνει πρόληψη και πολιτική προστασία σε ετοιμότητα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας είπε ότι η σύσταση του Τμήματος θα μπει στην προσεχή τροποποίηση του Οργανισμού του Δήμου. Ας είναι… Αναμένουμε να δούμε, βέβαια, τι θα …προβλέψουν!

ΨΗΦΙΣΑΜΕ την αποδοχή των ποσών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ΖΗΤΗΣΑΜΕ ενημέρωση για τη διαχείρισή του. Δυστυχώς, η απάντηση ήταν του τύπου «βλέποντας και κάνοντας». ΨΗΦΙΣΑΜΕ και τις οικονομικές ελαφρύνσεις για συμπολίτες μας που πλήττονται και ΖΗΤΗΣΑΜΕ να επανέλθουμε στη συζήτηση των προτάσεων μας και των προτάσεων γενικότερα της αντιπολίτευσης για διεύρυνση αυτών των μέτρων. Γενικότερα, σε όλα τα θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση (οικονομικές ελαφρύνσεις, βοήθεια στο σπίτι, τάμπλετ σε μαθητές που δεν έχουν κλπ κλπ) οι απαντήσεις κατεδείκνυαν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο δράσης και ότι μάλλον ακολουθούμε τις εξελίξεις. Σε μια πρωτόγνωρη κρίση δεν είναι τόσο κακό να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις μόνος σου. Είναι, όμως, κακό, να επιμένεις να τη «διαχειρίζεσαι» μόνος σου.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΜΕ υπέρ της τήρησης του κανονισμού καθαριότητας, αλλά εντοπίσαμε αστοχίες στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και, κυρίως, στην τήρηση μιας προβλεπόμενης διαδικασίας για την επιβολή προστίμων και συμφωνήσαμε στην απόσυρση σχετικής εισήγησης, προκειμένου να ελεγχθεί και να επανέλθει εμπεριστατωμένη.

Τέλος, θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για την αντίθεση της Δημοτικής Αρχής στην πρόταση/πρόθεσή μας να αναμεταδίδουμε ζωντανά την τηλεδιάσκεψη, καθώς, όπως προβλέπεται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες. Ακόμα και το αίτημά μας να τοποθετηθούν επ’ αυτού οι ίδιοι και οι υπόλοιπες παρατάξεις, αποσιωπήθηκε εντέχνως από τους συντονίζοντες τη συζήτηση. Είναι σαφές ότι θα επανέλθουμε, διότι δεν κατανοούμε ποιος και γιατί φοβάται τη δημόσια αναμετάδοση των τηλεδιασκέψεών μας….

Η παράταξή μας από την πρώτη ημέρα του πρώτου κρούσματος καταθέτει προτάσεις (η κατάθεση προτάσεων σημαίνει εξέταση αυτών από τους ιθύνοντες και όχι αυτόβουλη ενέργεια), δηλώνει παρούσα στο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αντιπαρέρχεται αστοχίες της διοίκησης και επικοινωνιακά ατοπήματά της, προκειμένου να μην πυροδοτήσει κάποιο αρνητικό, επιβαρυντικό στην κατάσταση, κλίμα και συνεχίζει να αγωνιά και να πράττει για το κοινό καλό. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται λευκές επιταγές…. Επειδή με τις ΠΝΠ, μέσα σε όλα, ανατρέπονται πολλές δικλείδες ασφαλείας για τη διοίκηση και των Δήμων, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αθόρυβα η κρίση του κορωνοϊού, Δούρειος Ίππος για περίεργες μεθοδεύσεις…

Για τους «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης-Υμηττού»
Η επικεφαλής
Όλγα Χριστινάκη


https://politessekinisi.gr/synedriasi-d-s-dafnis-ymittoy-7-4-2020/

Βιογραφικό Ανδρουλάκη Ανδρέα – Δημοτικού συμβούλου Δάφνης-Υμηττού με τους Πολίτες σε κίνηση και επικεφαλής την Όλγα Χριστινάκη

Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος