Πίσω από τη σκηνή του Θεάτρου Βράχων.

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού κ. Μπινίσκο Αναστάσιο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δάφνης Υμηττού, κ. Βερύκιο Δημήτριο :

Θέματα:
(1) Επικινδυνότητα για την Δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή του Θεάτρου Βράχων στα σύνορα Υμηττού και Βύρωνα.
(2) Επαναφορά πρότασης για δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δάφνης – Υμηττού

Τόσο κατά την τρέχουσα κρίση, όσο και εξ αρχής, έχουμε δηλώσει, ως Δημοτική Παράταξη, την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε στη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, με προτάσεις, επισημάνσεις, φυσική παρουσία κ.ά., μακριά από τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω της πανδημίας, με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία της δημόσιας υγείας, οφείλουμε να σας επισημάνουμε και εγγράφως τα εξής:

Θέμα (1): Στον χώρο του Θεάτρου Βράχων υφίστανται δύο τουλάχιστον σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
Στον πόδα του κατακόρυφου σχεδόν, μεγάλου πρανούς, δεξιά του γηπέδου [χώρος που χρησιμοποιείται το καλοκαίρι για στάθμευση αυτοκινήτων] στη διαδρομή προς το Βύρωνα, παρατηρήθηκε πτώση μεγάλων σχετικά βράχων πριν από μερικές ημέρες. Σημειώνεται ότι υπάρχει παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται στον χώρο, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα και απαιτεί την άμεση κινητοποίηση του Δήμου. Επίσης, παρατηρείται αυξημένη κίνηση διερχόμενων αυτοκινήτων [με συχνά αυξημένη για τον χώρο ταχύτητα] αλλά και αυτών που κινούνται – παραμένουν στον χώρο για διάφορους λόγους, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος.
Προτείνουμε άμεσα να ανατεθεί σε δημόσιο φορέα [Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα γεωλογίας και γεω-περιβάλλοντος] η εκπόνηση μελέτης για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας – τρωτότητας καθώς και η εφαρμογή των προτάσεών του για λήψη άμεσων, προσωρινών και μόνιμων μέτρων προστασίας.
Απαιτείται δε έλεγχος η ακόμα και διακοπή κυκλοφορίας των διερχόμενων αυτοκίνητων σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα.
Στην ίδια διαδρομή, πίσω από το γήπεδο του τένις, έχει συσσωρευτεί εδώ και αρκετά χρόνια μεγάλη ποσότητα σύμμεικτων αποβλήτων, αγνώστου σύστασης. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι εκεί απορρίπτει και ο Δήμος τα ογκώδη, τουλάχιστον, αντικείμενα, ενώ υπάρχουν θαμμένα ελενίτ, γνωστά για τη μεγάλη επικινδυνότητα στη δημόσια υγεία, λόγω του αμιάντου που περιέχουν. Τούτο, κατά παράβαση όλων των σχετικών διατάξεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Προτείνουμε και σε αυτή την περίπτωση να κινηθεί άμεσα ο Δήμος για α) την καταγραφή του όγκου και της ποσότητας καθώς και β) της «ποιότητας» των αποβλήτων. Παράλληλα, θα πρέπει να ελεγχθεί η πιθανή επίπτωση στον περιβάλλοντα χώρο, λόγω της μακροχρόνιας ρίψης και παραμονής των αποβλήτων στην περιοχή αυτή. Τέλος, αφού υπάρξει ο σχετικός χαρακτηρισμός τους θα πρέπει να απομακρυνθούν και να διαχειριστούν, αναλόγως της επικινδυνότητάς τους. Εφόσον κατόπιν μελέτης εκτιμηθεί ότι ο περιβάλλων χώρος έχει ρυπανθεί θα πρέπει να υπάρξει «θεραπεία και αποκατάσταση», όπως προβλέπεται από τις διατάξεις και τις βέλτιστες πρακτικές.
Σημειώνεται ότι σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια είχαμε θέσει κατ’ επανάληψη το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Θέμα (2): Με δεδομένο ότι καθημερινά επιβεβαιώνεται η ανάγκη ίδρυσής του, επανερχόμαστε στην προ επταμήνου πρόταση και προ τριμήνου έγγραφη εισήγησή μας, περί συστάσεως στον Δήμο Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτική Προστασία αφορά όλους τους κινδύνους και καταστροφές, ακόμα και αυτόν που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη και προγραμματισμός για κάθε κίνδυνο και κρίση.
Προτείνεται, λοιπόν, εκ νέου α) η άμεση διασφάλιση λειτουργίας αυτοτελούς τμήματος Π.Π. [με υπάρχοντες πόρους και προσωπικό στην αρχή] β) η εξασφάλιση στο οργανόγραμμα επαρκούς προσωπικού (24ωρη λειτουργία με κάλυψη όλων των απαιτούμενων γνωστικών αντικειμένων) και γ) η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου επαρκούς πίστωσης για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας για όλες τις καταστροφές και για το σύνολο του έργου της πολιτικής προστασίας (πρόληψη, ετοιμότητα κλπ).

Η επικεφαλής
Όλγα Χριστινάκη

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γιώργος Μπόκαρης
Κώστας Αντωνιάδης
Ερρίκος Μαργαρίτης
Ανδρέας Ανδρουλάκης

https://politessekinisi.gr/epikindynotita-gia-tin-dimosia-ygeia/

Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος