Ετήσιος εορτασμός για την Εθνική Αντίσταση στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ

Στον ετήσιο εορτασμό για την Εθνική Αντίσταση στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ είχαμε σήμερα την τιμή να παρευρεθούμε, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του σωματείου και συμβουλίου εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού.
Τιμή και μνήμη στους ήρωες, στον χώρο που ετοιμάζονται οι κυβερνώντες να παραδώσουν σε μπουλντόζες και τσιμέντα και συμφέροντα, αγνοώντας τοπική κοινωνία, εργαζόμενους, αλλά ακόμα και αυτή την ιστορία.
Τραγική ….ειρωνία, στον χώρο που έγινε το στρατοδικείο των ηρώων της αντίστασης, στήθηκε η εξέδρα της φιέστας του κ. Μητσοτάκη, παρουσία του δημάρχου, για την εξαγγελία της Υπουργούπολης……
Κρατάμε τα λόγια του κεντρικού ομιλητή της ημέρας και εκπροσώπου των εργαζομένων κ. Γιάννη Σαράντη:
“Σήμερα συντελείται με μέθοδο και σχεδιασμό ένα εθνικό έγκλημα. Το έγκλημα της διάλυσης και του αφανισμού της παραγωγικής δυνατότητας να διατηρούμε και να αναπτύσσουμε γραμμές παραγωγής πυρομαχικών τη στιγμή που, αφενός η τουρκική προκλητικότητα βάζει τη χώρα σε κινδύνους και αφετέρου ένας πακτωλός χρημάτων πάνω από 14 δις διοχετεύεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, δίχως την παραμικρή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Αυτή η πολιτική διάλυσης που σηματοδότησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στις 3 Απρίλη 2021, ήταν ήδη έτοιμη από το καλοκαίρι του 2019 οπότε και η σημερινή διοίκηση εισήγαγε στο 2o κιόλας Δ.Σ. σαν θέμα την αξιοποίηση του ακινήτου του Υμηττού. Από τότε γνώριζαν και σχεδίαζαν το έγκλημα σε βάρος της εταιρίας, σε βάρος των εργαζομένων και σε βάρος της χώρας. Το θέμα δεν είναι τοπικιστικό, ούτε συντεχνιακό! Κανείς μας δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης… της μετεγκατάστασης όμως, όχι της διάλυσης. Όχι της πώλησης μηχανημάτων για παλιοσίδερα. Όχι του διαμελισμού μερικών – λίγων τμημάτων με μοναδικό κριτήριο να χωρέσουν κάπου. Όχι της αποθήκευσης άλλων μηχανημάτων μέχρι να δουν τι θα τα κάνουν. Όχι του αφανισμού γραμμών παραγωγής μεγάλων και μεσαίων διαμετρημάτων τα οποία συν τοις άλλοις είναι αναγκαίες για τις Ε.Ε.Δ. αλλά και κερδοφόρες για τα ΕΑΣ. (….) Δεν έχουμε λησμονήσει και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε τον αγώνα και τη θυσία όλων των γνωστών αλλά και των άγνωστων συναδέλφων μας που αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό του κατακτητή. Αυτό το μνημείο για εμάς δεν είναι μια άψυχη στήλη. Είναι σύμβολο αγώνα και έμπνευση για όλους εμάς που εργαζόμαστε σε αυτή την εταιρία, γι αυτό και δεν θα επιτρέψουμε αυτό το σύμβολο να παραδοθεί στις μπουλντόζες. Θα το διαφυλάξουμε όχι μόνο στη καρδιά και στο μυαλό αλλά θα υπάρχει όπου κι αν βρεθούμε”.
Η περιήγηση στον χώρο…. συγκινητική και αποκαλυπτική της προχειρότητας του σχεδιασμού της Κυβέρνησης…..και όχι μόνο…. Ευχαριστούμε τους προέδρους Panos Rizos και ΒΙΚΤΩΡ ΓΕΡΑΡΔΗΣ και τον Γιάννη Σαράντη.
 
Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος