Βράβευση μαθητών/τριών του δήμου μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2022, παρεστήκαμε στη βράβευση των μαθητριών και μαθητών του Δήμου μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η νέα γενιά είναι ότι πιο ελπιδοφόρο έχουμε και οι κόποι που δίνουν καρπούς αξίζουν της επιβράβευσης όλων μας. Σημασία, βέβαια, δεν έχει πάντα το πρόσκαιρο αποτέλεσμα, αλλά να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια, να μη θεωρείς ποτέ πως είναι αργά για σένα.
Αυτό ήταν και το ξεχωριστό μήνυμα του 28χρονου αποφοίτου των ΕΠΑΛ, που γύρισε πίσω στον στίβο μάχης των εξετάσεων και εισήχθη στο Πανεπιστήμιο, ακολουθώντας την καρδιά του και το όνειρό του. Ξεχωριστό, επίσης, μήνυμα ήταν η βράβευση της μαθήτριας ΑμεΑ που κατάφερε να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο άθλημά της.

Πολλά και όμορφα συναισθήματα για όλα αυτά τα παιδιά, που τα έχουμε δει να μεγαλώνουν στις γειτονιές μας και τώρα ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους και να κατακτήσουν τον κόσμο. Μακάρι να τον κάνουν και καλύτερο!

Αυτό που έλειπε, ωστόσο, από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Δάφνης Υμηττού, ήταν μια μεγαλύτερη συμμετοχή των επιτυχόντων μαθητών και των επιτυχουσών μαθητριών, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει. Ίσως να έφταιγε κάποια διοργανωτική αστοχία, καθώς κάποιοι μαθητές μάς ενημέρωσαν ότι έλαβαν την πρόσκληση της βράβευσής τους λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ίσως ότι έλειπε ένα κίνητρο έμπρακτης δικαίωσης της προσπάθειας των παιδιών, ίσως και απλώς ότι η νέα γενιά έχει την τάση να γυρίζει τις πλάτες σε ότι δεν έχει αισθανθεί δικό της. Οφείλουμε να μην προσπεράσουμε όμως το γεγονός ότι από τους 200 και πλέον εισακτέους, δεν προσήλθε ούτε το 1/5.

Θεωρούμε, πάντως, ότι το βραβείο θα έπρεπε να συνοδεύεται από κάποιο, συμβολικό έστω, χρηματικό ποσό. Τουλάχιστον δε για παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί ενέργειες ουσιαστικής στήριξής τους, ώστε να συμβάλλουμε πραγματικά στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια οικογένεια, η οποία έχει να προσθέσει στον δύσκολο οικογενειακό προϋπολογισμό τα έξοδα ενός/μιας φοιτητή/τριας, πόσο μάλλον αν αυτός/ή έχει επιτύχει σε κάποιο Πανεπιστήμιο της ελληνικής περιφέρειας.

Όπως και να έχει, ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά, όσα ήταν και όσα έλειπαν, όσα μπήκαν σε σχολές και όσα συνεχίζουν σε άλλους δρόμους, υγεία, ευτυχία και πίστη στις δυνάμεις τους!

Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος