Ποιοι Δήμοι είναι οι «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση στην Αττική – απογοητευτικά τα στοιχεία για μια ακόμα φορά για τον Δήμο Δάφνης Υμηττού – 51ος στους 66 δήμους της Αττικής για το έτος 2021

Τα στοιχεία για την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων που συλλέγουν οι δήμοι στην Περιφέρεια Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Αττικής μέσω του παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης.

Στην 51η θέση σε σύνολο 66 δήμων της Αττικής με ποσοστό ανακύκλωσης μόλις 4.4%, βρίσκεται ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία ανακύκλωσης για το έτος 2021. Καμία ουσιαστική βελτίωση από το 2018 που κατέγραψε ποσοστό 3,98%. Εδώ τα αντίστοιχα στοιχεία για όλους τους δήμους της Αττικής το 2018.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δημοτικής αρχής Δάφνης-Υμηττού, που στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη, αναμένει μόνο πρωτοβουλίες από το κράτος και την περιφέρεια Αττικής για να τις παρουσιάσει ως δικά της επιτεύγματα (καθαριότητα – ανακύκλωση, ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, κοινωνική πολιτική, υπηρεσίες Υγείας κ.α.)

Ποιοι Δήμοι είναι οι «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση

Διαλογή στην πηγή
Στο σύνολο της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης 35,4%.
Ο Δήμος Βριλησσίων, είναι ένας δήμος που ανακυκλώνει πάνω από το 1/3 των οικιακών αποβλήτων του.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 33,4%.
Και στην τρίτη θέση, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 26,4%.
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού καταγράφει ποσοστό 7,6%.

Στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς βιοαπόβλητα
Πρώτος είναι πάλι ο Δήμος Βριλησσίων, με ποσοστό 23,1%.
Στη δεύτερη θέση είναι ο Δήμος Παιανίας με ποσοστό 18,7%
και στην τρίτη ο δήμος Πεντέλης με ποσοστό 16,2%.
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού καταγράφει ποσοστό 5,5%. 

Στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων,
πρώτος είναι ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με ποσοστό 20,3%, μια επίδοση που συνιστά ποιοτικό και ποσοτικό άλμα για το συγκεκριμένο δήμο.
Στη δεύτερη θέση είναι ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό 14,5% .
και στην τρίτη θέση ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με ποσοστό 13%
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού καταγράφει ποσοστό 2,1%, χωρίς βέβαια ακόμη να έχει ξεκινήσει η χρήση του καφέ κάδου για τα βιοαπόβλητα στον δήμο μας(Είμαστε ένας από τους τελευταίους δήμους της Αττικής που θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα).

Στην κατηγορία λοιπόν της συνολικής ανάκτησης υλικών, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων,
πρώτος δήμος είναι ξανά ο Δήμος Βριλησσίων με συνολικό ποσοστό ανάκτησης 30,4%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με 28,6%
και στην τρίτη θέση ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με ποσοστό ανάκτησης 19,1%.
Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού καταλαμβάνει την 51η θέση στην Αττική με ποσοστό ανακύκλωσης 4,4%.

Η κατάταξη των δήμων φανερώνει ότι είναι λίγοι αυτοί που πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ οι περισσότεροι Δήμοι συνωστίζονται στη μέση και την ουρά της κατάταξης, με χαμηλά διψήφια και μικρά μονοψήφια ποσοστά, που σημαίνει ότι πληρώνουν ακριβά για να οδηγούνται τα απορρίμματα σε ταφή.

Η κατάταξη του κάθε Δήμου στη λίστα της ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής δεν φανερώνει μόνο τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της κάθε δημοτικής αρχής, αλλά σχετίζεται ευθέως και με τις τσέπες των δημοτών και το ύψος των δημοτικών τελών που για την καθαριότητα όπως είναι γνωστό είναι ανταποδοτικά.

Έτσι όσοι δήμοι δεν θέλουν να εκτινάξουν τα δημοτικά τέλη τους είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν το σύστημα της ανακύκλωσης.  Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλουν αύξηση μιας έμμεσης φορολογίας προς τους δημότες που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι δυσβάσταχτη και οι δημοτικές αρχές θα έρθουν αντιμέτωπες με την οργή των κατοίκων.

Ακολουθεί η αναλυτική κατάταξη  σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής με τα ποσοστά ανακύκλωσης ανά δήμο για το έτος 2021:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Κατέβασε αρχείο [4.43 MB]

Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος