Ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με αφορμή το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στον Υμηττό

Ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με αφορμή το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στον Υμηττό, κατέθεσε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί στην τοπική κοινωνία η εν λόγω απόφαση, η οποία, όπως όλες οι τελευταίες σχετικές αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισμού για συρρίκνωση του δικτύου των ΕΛΤΑ, ελήφθη «χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση» και «με χαρακτήρα αποσπασματικό», ενώ ζητείται ενημέρωση για τον συνολικό σχεδιασμό της ΝΔ επί του θέματος. Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, τα ΕΛΤΑ οφείλουν, ως εταιρεία κοινής ωφέλειας αλλά κυρίως ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, «να παρέχουν τις βασικές ταχυδρομικές και οικονομικές υπηρεσίες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, να αποφασίζουν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και να διαθέτουν τις υπηρεσίες αυτές, τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές».

Όπως εξηγεί, αυτός ήταν και ο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία -μέσω της ηγεσίας του τότε υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής- είχε καλύψει το κόστος της αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ, ύψους 90 εκατ. ευρώ, για τα έτη 2013 ως 2018, ενώ είχε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εισπραχθεί έως τα μέσα του 2019 το ποσό των 45 εκατ. ευρώ από οφειλές δημόσιων οργανισμών προς τα ΕΛΤΑ.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, και οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μουζάλας και Ραλλία Χρηστίδου.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Εύλογες και σοβαρές ανησυχίες έχει δημιουργήσει στους πολίτες του Υμηττού η αιφνίδια απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να προβεί «εν όψει της αναδιάρθρωσης του Οργανισμού» σε κλείσιμο του κεντρικού καταστήματος που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Σμύρνης 13 στον Υμηττό.

Η κατάργηση του συγκεκριμένου καταστήματος πρακτικά σημαίνει πως η τοπική ενότητα Υμηττού δεν θα διαθέτει ταχυδρομείο στον κεντρικό ιστό της πόλης, γεγονός που δεν θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ηλικιωμένους πολίτες, λόγω απόστασης και έλλειψης συγκοινωνιών με όμορες περιοχές όπου βρίσκονται καταστήματα των ΕΛΤΑ. Η απόφαση πάρθηκε προφανώς πρόχειρα, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, όπως συμβαίνει επανειλημμένα και συστηματικά το τελευταίο διάστημα από την διοίκηση των ΕΛΤΑ, με χαρακτήρα αποσπασματικό. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει με σιγουριά στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της πλειοψηφίας των κατοίκων του Υμηττού.

Τα ΕΛΤΑ ως εταιρεία κοινής ωφέλειας, αλλά κυρίως ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας που παρέχουν τις βασικές ταχυδρομικές και οικονομικές υπηρεσίες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, έχουν την υποχρέωση να αποφασίζουν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και να διαθέτουν τις υπηρεσίες αυτές, τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές. Κύριο μέσο για να επιτευχθεί αυτό είναι το ανεκτίμητης αξίας δίκτυο καταστημάτων που διαθέτουν καθώς και οι εργαζόμενοι που το υποστηρίζουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα ΕΛΤΑ συνιστούν τον συνεκτικό κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό ιστό της ζωής σε κάθε χωριό και πόλη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προέβησαν σε πλήθος ενεργειών για τη διάσωση του Οργανισμού και τη διατήρηση του δικτύου του. Βασική ενέργεια υπήρξε η νομοθέτηση και χρηματοδότηση της αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ από τα έτη 2013 και εφεξής, επιλύοντας έτσι ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της πολιτικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα ΕΛΤΑ μέχρι σήμερα έχουν εισπράξει 90 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας των ετών 2013 έως και 2018. Επίσης, πάρθηκαν πρωτοβουλίες για το σύνολο των οφειλών που εκκρεμούσαν προς τα ΕΛΤΑ, από το 2012, από πολυάριθμους φορείς του Δημοσίου. Το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών ήταν να έχουν εισπραχθεί έως τα μέσα του 2019 περίπου 45 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, καθορίστηκε ο τρόπος και η διαδικασία επιμερισμού του μέρους του καθαρού κόστους που επιβαρύνει όλους τους φορείς παροχής ταχυδρομικής υπηρεσίας (ταμείο αντιστάθμισης), καθώς και οι σχετικές κυρώσεις που τους επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1) Προχωρά όντως η κατάργηση του καταστήματος των ΕΛΤΑ στον Υμηττό, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Σμύρνης; Εάν ναι, με ποια κριτήρια κοινωνικά αλλά και οικονομικά προβαίνετε σε κατάργηση ενός καταστήματος των ΕΛΤΑ στο κέντρο της πόλης, στερώντας τις ταχυδρομικές και τις οικονομικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΕΛΤΑ από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Υμηττού;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να την ακυρώσετε και να μην υποβαθμίσετε την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Υμηττού και των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας;

3) Ποιο είναι τελικά το σχέδιό σας για την αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ; Περιλαμβάνει το κλείσιμο καταστημάτων τόσο σε κεντρικούς ιστούς των πόλεων της χώρας μας όπως στην περίπτωση της Υμηττού, όσο και καταστημάτων στο σύνολο της Επικράτειας γενικότερα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παππάς Νικόλαος

Κάτσης Μάριος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Βιογραφικό Ανδρουλάκη Ανδρέα – Δημοτικού συμβούλου Δάφνης-Υμηττού με τους Πολίτες σε κίνηση και επικεφαλής την Όλγα Χριστινάκη

Ανδρουλάκης Ανδρέας Δάφνη Υμηττός Υποψήφιος