|
Τεχνολογια
|
|
Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2008 12:14 |
|
Μπορεί η Microsoft να «σκοτώνει» μία από τις πιο επιτυχημένες εκδόσεις
των Windows στις 30 Ιουνίου, μένουν όμως αρκετές πόρτες ανοικτές σε
όσους επιθυμούν να αγοράσουν αλλά και να έχουν υποστήριξη για τα Win
XP, για αρκετό διάστημα μετά τα τέλη του μήνα.
Η λιτή επίσημη ανακοίνωση της Microsoft αναφέρει πως τα Windows XP δεν θα είναι διαθέσιμα προς πώληση από εμπόρους λιανικής και OEM μετά τις 30 Ιουνίου του 2008. Πρακτικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο και η ανακοίνωση της Microsoft. Και αυτό γιατί τα καταστήματα και οι κατασκευαστές υπολογιστών μπορούν να διαθέσουν στην αγορά συστήματα με XP, αρκεί να έχουν αγοράσει τις άδειες χρήσης πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν κάποιος πωλητής έχει αγοράσει για παράδειγμα 1000 άδειες για Win XP, μπορεί να πουλάει συστήματα μέχρι το τέλος των αποθεμάτων του. Ακόμα όμως και αν τελειώσουν οι άδειες, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το downgrade right (κάτι σαν δικαίωμα υποβάθμισης) ώστε να παραδώσει έναν υπολογιστή με XP ο οποίος όμως πρώτα «φόραγε» Vista, τα οποία ο OEM απεγκατέστησε κατόπιν αιτήματος του καταναλωτή που θα λάβει τα CDs εγκατάστασης και για τα 2 λειτουργικά συστήματα. Να πούμε εδώ ότι το δικαίωμα downgrade καθορίζεται από τον κατασκευαστή, αναφέροντας την περίπτωση της Dell, η οποία αποφάσισε να το προσφέρει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2009.
Τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα για τους φίλους των Win XP, στον νέο κλάδο των μικρών και φτηνών φορητών υπολογιστών (όπως το Eee PC της Asus ή το Wind της MSI κτλ), τα οποία η Microsoft περιγράφει ως υπολογιστές μειωμένων ικανοτήτων hardware. Για αυτά τα συστήματα, επιτρέπει την αγορά XP μέχρι και τον Ιούνιο του 2010.
Τέλος, όσον αφορά στην υποστήριξη του λειτουργικού, αυτή θα ισχύει μέχρι και τις 14 Απριλίου 2009 και θα περιλαμβάνει patches και fixes για bugs και θέματα ασφαλείας. Από κει και πέρα, θα παρέχονται μόνο security patches ενώ υπάρχουν και οι δυνατότητες υποστήριξης με χρέωση από τον κατασκευαστή του υπολογιστή.
Πηγή: pcw.gr
|