Είσοδος Χρήστη



RSS Feed Αρχική Νέα Τεχνολογια Τι κρύβει η συμμετοχή του Γερμανού στην E-Shop
Τι κρύβει η συμμετοχή του Γερμανού στην E-Shop Εκτύπωση E-mail
Τεχνολογια
Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2005 03:53
    Ο σκληρός ανταγωνισμός οδηγεί σε σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην E-Shop ΑΕ, τη δυναμικότερη τα τελευταία χρόνια επιχείρηση στο λιανεμπόριο πληροφορικής, με ειδίκευση στις πωλήσεις μέσω Internet, αποκτά στρατηγική συμμετοχή ο Πάνος Γερμανός, βασικός μέτοχος της Multirama αλλά και της υπό εκκόλαψη αλυσίδας Public.
          

   

    Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάνος Γερμανός εξαγοράζει ποσοστό 30%-40% με καταβολή μετρητών.

Η E-Shop ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια, αλλά κατόρθωσε να αποσπάσει γρήγορα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Ετσι, ο κύκλος εργασιών αναρριχήθηκε από τις 574 χιλιάδες ευρώ που ήταν το 2001 στα 10,922 εκατ. ευρώ το 2004, ενώ το 2005 αναμένεται να υπερβεί ακόμη και τα 25 εκατ. ευρώ.

Ηδη στο 9μηνο η εταιρεία εμφάνισε τζίρο 16,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 145% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004. Επίσης, η εταιρεία είναι κερδοφόρα από το 2003.

Ανάπτυξη

Η ταχύτατη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της E-Shop μέσα σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά όπου κυριαρχούν ισχυρότατοι παίκτες (Πλαίσιο, Multirama, ξένες και ελληνικές αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών), κέντρισε το ενδιαφέρον και άλλων υποψήφιων επενδυτών. Τελικώς, η πλάστιγγα φαίνεται ότι έγειρε υπέρ του Πάνου Γερμανού, ο οποίος μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με προσωπικά του κεφάλαια μέσω εταιρείας συμφερόντων του. Ο στόχος της εξαγοράς, τριπλός:

**Η E-Shop είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους ανταγωνιστές της, καθώς ασκούσε αρκετά επιθετική τιμολογιακή πολιτική. Προωθώντας τα προϊόντα της κυρίως μέσω Internet αλλά και τηλεφώνου, η E-Shop κατόρθωνε να κρατάει χαμηλά το κόστος της, μετακυλίοντας μέρος από αυτό το όφελος στον τελικό καταναλωτή. Μετά την εξαγορά, ο Π. Γερμανός αποκτά συμμετοχή και θέση στη διοίκηση σε έναν εκ των ισχυρών ανταγωνιστών του.

**Με την E-Shop, ο Πάνος Γερμανός αποκτά άλλο ένα κανάλι διανομής προϊόντων πληροφορικής: τις πωλήσεις εξ αποστάσεως (η E-Shop αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εκτελώντας μέσα σε 24 ώρες τηλεφωνικές παραγγελίες ειδών πληροφορικής).

Η Multirama, η οποία επίσης ελέγχεται από τον Π. Γερμανό, στηρίζεται στα καταστήματά της και δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή στις παραγγελίες, λύση που επιλέγουν κυρίως οι επιχειρήσεις. Σε αυτόν τον τομέα, τα πρωτεία κατέχει μέχρι σήμερα η αλυσίδα Πλαίσιο.

**Τρίτος στόχος είναι η απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς κάτι που, αυτή την περίοδο, είναι ιδιαίτερα ισχυρό όπλο στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές. Οσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο αγοράς ενός λιανέμπορου, τόσο καλύτερες τιμές μπορεί να επιτύχει από τους προμηθευτές του.

Ελευθεροτυπία 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 Αύγουστος 2006 13:58